Nykyajan pääkirjoitus 9/2024: Etupihtipoimu-ystävällinen seurakunta

0

Etupihtipoimu-ystävällinen seurakunta

Onko ruoka terveellistä? Entä onko K-marketissa, S-marketissa, Lidlissä vai kenties Minimanissa myytävä ruoka terveellistä? Absurdeja kysymyksiä!

Myös uskoa, hengellisyyttä ja uskontoa on terveellistä ja epäterveellistä eikä eroa niiden välillä kannata tehdä pelkästään sen perusteella, lukeeko oven päällä tai netissä ”Adventtiseurakunta” tai jonkin muun kirkon, hengellisen yhteisön, ideologian tai puhujan nimi.

Aivoissamme etupihtipoimu toimii välittäjänä tunteiden ja ajatusten välillä. Intensiivinen rukous, pohdinta ja meditaatio stimuloi sitä. Silloin pystyy paremmin ymmärtämään toisten tunteita. Erityisesti Jumalan rakkauteen keskittyminen vahvistaa tätä verkostoa, joka tekee meistä myötätuntoisia toisia kohtaan.

Sen sijaan pelkoon keskittyvät hengelliset ja uskonnolliset aktiviteetit vahingoittavat etupihtipoimua ja saavat aikaan sen, ettei toisten tilanne enää kiinnosta ja käytös toisia kohtaan voi muuttua aggressiiviseksi. Pelkoon pohjautuvat uskonnot kuten muutkin ideologiat voivat aiheuttaa ihmisessä samanlaisia oireita kuin traumaperäinen stressi. Mantelitumake aktivoituu ja etupihtipoimu hiljenee, kun esimerkiksi odottaa tulevaa pelottavaa, negatiivista tapahtumaa.

Jos kärsii korkeasta ahdistuneisuudesta, saattaa tuntea vetoa fundamentalistisiin uskontoihin, yksinkertaisiin vastauksiin ja selkeisiin käyttäytymissääntöihin, koska tarkat uskomusjärjestelmät vähentävät epävarmuuden tunnetta. Jos tällainen yhteisö on rakastava ja vastaanottava, se tukee etupihtipoimun toimintaa lisäten myötätuntoisuutta itseä ja toisia kohtaan ja on ahdistuneelle avuksi. Jos yhteisössä kuitenkin halveksutaan toisiin ryhmiin kuuluvia ja eri tavalla ajattelevia, se vahingoittaa etupihtipoimun toimintaa lisäten neuroottisuutta.

Jotta adventtiseurakunnissa tarjolla oleva hengellinen ravinto ja yhteisöllinen kokemus olisi mahdollisimman terveellistä, meidän on hyvä vakavasti miettiä, mitä me ”märehdimme”. Mihin keskitymme rukouksissa, raamattutunneilla, saarnoissa, yhteisissä ja yksityisissä keskusteluissa sekä hengellisessä elämässämme?

Se, mihin keskitymme, muuttaa aivojamme. Jos puhumme usein pelottavista tai vihaiseksi tekevistä asioista, jos ajatuksemme askartelevat huonojen puoliemme ympärillä tai katselemme maailmaa kielteisen asenteen kautta, vahingoitamme aivojamme. Mantelitumake saa silloin aikaan pelkoaaltoja vapauttaen aivoihin tuhoavia kemikaaleja. Jos kuuntelemme vihaista puhetta, osa aivoistamme alkaa heijastaa vihaista sisältöä. Kun olemme lähellä negatiivista ihmistä, muutumme ennakkoluuloisemmiksi.

Uskolla on kielteisiä terveysvaikutuksia, jos kokee Jumalan olevan rankaisevan, keskittyy pelottaviin asioihin kuten pahoihin henkiin, elää syyllisyydessä ja pelossa tai ajattelee kielteisesti Jumalasta ja hengellisen yhteisönsä ihmisistä. Tällöin elämä lyhenee ja masennuksen riski nousee. Ihmisillä, joilla on vihaa Jumalaa kohtaan, on enemmän terveysongelmia ja he palautuvat heikommin sairauksista kuin muut.

Vaarallista ei ole hengellisyys vaan vihamielisyys, suvaitsemattomuus, eristäytyminen, äärimmäinen ihanteellisuus ja ennakkoluuloon perustuva pelko. Me vastaan muut -ajattelu aiheuttaa aivoissamme pelkoa ja vihamielisyyttä eri lailla ajattelevia kohtaan.

Terve usko ja hengellisyys ovat sen sijaan, no, terveellisiä. Henkilökohtainen uskonelämä, rukous ja hengellisyys liittyvät hitaampaan Alzheimerin taudin etenemiseen ja pidempään elinikään. Jos kirkossa käy säännöllisesti vuosien ajan, se tukee aivoja ja terveyttä, koska verenpaine alenee. Kerran kuukaudessa kirkossa käyvillä on 30–35 % pienempi riski kuolla, ja kerran viikossa käyvillä on selkeästi pienempi riski saada aivoinfarkti.

Etupihtipoimu on se kohta aivojamme, joka antaa luvan kokea Jumalan rakastavana, lempeänä ja myötätuntoisena. Jumalan rakkauteen keskittyminen on kuin superruokaa aivoillemme! Etupihtipoimun kautta se vaikuttaa oppimiseen, muistiin, keskittyneeseen tarkkaavaisuuteen, tunnesäätelyyn, moraalisen arviointiin, strategian suunnitteluun. Se vähentää hengellistä ahdistusta, syyllisyyttä, pelkoa ja vihaa vaimentamalla mantelitumakkeen toimintaa.

Voiko adventtiseurakunta olla terveellisen hengellisyyden tavaramerkki, jossa toteutuu vakaumuksellinen ystävällisyys ja oikeudenmukaisuus? ”Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko.” (Gal. 5:6.) Ollaan etupihtipoimu-ystävällinen seurakunta!

Ansku Jaakkola
Kerro kaverille

Jätä viesti